Rooseveltstraat 44-46, 4731KH Oudenbosch
facebook twitter youtube

Vragen? Bel
0165 317990

Winterbanden verplicht?

De verpichtingen voor het gebruik van winterbanden in de landen om ons heen verschillen per land. Sommige landen hebben een vaste periode waarin winterbanden verplicht zijn, andere kennen een verplichting bij winters weer. Hier een overzicht.

ANWB adviseert
Gaat u in de wintermaanden naar Scandinavië, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, de Ardennen of naar Frankrijk, rijd dan op winterbanden. Gaat u naar de bergen, neem dan ook sneeuwkettingen mee. Buiten het winterseizoen moet u, zeker in de bergen, ook bedacht zijn op verrassend weer.

Duitsland

Winterbanden
In Duitsland moet de auto voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden. Er staat geen vaste periode voor, het weer kan zeker in de bergen ook buiten de wintermaanden voor verrassingen zorgen. In winterse omstandigheden moeten auto's beschikken over een winteruitrusting. Van winterse omstandigheden is volgens de wet in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.

Onder winteruitrusting vallen met name voor winterse omstandigheden geschikte banden, maar ook voldoende ruitensproeiervloeistof en goede ruitenwissers. Deze verplichting geldt ook voor Nederlandse auto's, campers en motoren. De boete voor het rijden op ongeschikte banden is € 40,00; in elk geval van gevaarzetting of hinder is de boete € 80,00 en 1 strafpunt. Als er winterbanden gemonteerd zijn, moet men zich houden aan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band. Als deze maximumsnelheid lager is dan die van de auto dan moet u dit met een voor de bestuurder zichtbare sticker aangeven.

Sneeuwkettingen
In sommige omstandigheden kan ook het gebruik van sneeuwkettingen verplicht zijn, dit wordt met een verkeersbord aangegeven. Dzeze verplichting geldt ook voor vierwiel aangedreven auto's. Met sneeuwkettingen mag ten hoogste 50 km per uur gereden worden.

Frankrijk

Winterbanden

Uitgangspunt: banden moeten corresponderen met de wegsomstandigheden.

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen mogen alleen op wegen gebruikt worden waar sneeuw ligt. Op veel passen is het gebruik van kettingen verplicht. Dat wordt aangegeven met het verkeersbord. Ook aanhangwagens moeten dan met kettingen worden uitgerust. Er zijn geen specifieke bepalingen voor de maximumsnelheid. Let wel op de maximumsnelheid die bij de gebruiksaanwijzingvan de kettingen staat aangegeven.

Italië
Winterbanden
Op bergwegen kan winteruitrusting (winterbanden en/of kettingen) verplicht zijn. Dit wordt dan met het verkeersbord aangegeven.

Sneeuwkettingen
In de Aostavallei is het van 15 oktober tot 30 april verplicht sneeuwkettingen in de auto te hebben. In de rest van Italië is er geen algemene verplichting. Toch zijn er wegen waarop sneeuwkettingen verplicht zijn, dit wordt met het verkeersbord aangegeven.

Oostenrijk
Winterbanden
Tussen 1 november en 15 april is het verplicht bij winterse omstandigheden op alle autowielen winterbanden te voeren of sneeuwkettingen op de aandrijfwielen (mag ook gecombineerd). Buiten deze perioden kan het gebruik van winterbanden op bergwegen verplicht gesteld worden. Bij het gebruik van winterbanden moet deze minimaal 4 mm profiel hebben, anders worden zij gezien als zomerbanden

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen
mogen alleen gebruikt worden indien dit noodzakelijk is en indien ze zo zijn aangebracht dat het wegdek niet beschadigd wordt. De gehel weg moet met sneeuw of ijzel bedekt zijn. Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht, dat wordt aangegeven met het verkeersbord. De aangeraden snelhied is 40 km per uur. In de Albergtunnel is gebruik van sneeuwkettingen verboden.

Tsjechië  
Winterbanden
Op wegen waar niet gestrooid wordt, kan het gebruik van winterbanden verplicht worden gesteld. Bij gebruik van winterbanden is een minimum profiel van 4 mm vereist. Spijkerbanden zijn verboden.

Sneeuwkettingen
In de wintermaanden is het verplicht om sneeuwkettingen bij u te hebben.

Zwitserland
Winterbanden

Geen wettelijke regeling, wel aanbevolen.

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen
zijn verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Soms is het verplicht em dat wordt dan aagegeven met het verkeersbord. De maximumsnelheid van sneeuwkettingen is 50 km per uur. Gebruik van sneeuwkettingen is verboden in de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernhardinotunnel.

Ander landen

Finland
Winterbanden: Winterbanden zijn ook voor buitenlandse bezoekers verplicht van 1 december tot 1 maart.
Sneeuwkettingen: Toegestaan als het wegdek dit verlangd.

Kroatië
Winterbanden: Winterbanden moeten een minimum profiel hebben van 4 mm en de aanduiding M+S dragen. Het gebruik van spijkerbanden is verboden.
Sneeuwkettingen: Bij het niet gebruiken van winterbanden is het verplicht in de wintermaanden sneeuwkettingen in de auto te hebben.

Noorwegen
Winterbanden: Als de weersomstandigheden dat vereisen, moet de auto met winteruitrusting (winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden) worden uitgerust.
Sneeuwkettingen: Indien het weer en de weg dit vereisen.

Slovenië
Winterbanden: Vanaf 15 november tot 15 maart is het verplicht winterbanden te gebruiken bij winterse omstandigheden. Het minimumprofiel is 3 mm. Het gebruik van spijkerbanden is verboden.
Sneeuwkettingen: Het is verplicht sneeuwkettingen in de auto hebben bij het niet gebruiken van winterbanden.

Slowakije
Winterbanden: Het gebruik van banden met het teken M+S is verplicht bij gladheid en sneeuwval. Spijkerbanden zijn verboden
Sneeuwkettingen: U bent verplicht in de wintermaanden sneeuwkettingen bij u te hebben.

Zweden
Winterbanden: Als de weersomstandigheden dat vereisen, moet de auto met winteruitrusting (winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden) worden uitgerust.
Sneeuwkettingen: Indien het weer en de weg dit vereisen.

Stel uw vraag

Stel uw vraag

 

 Onze winkelmedewerkers zijn dagelijks te bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 tot 18.00 uur en op zaterdag tussen 09.00 tot 15.00 uur op 0165-317990

 stel een vraag